Nadal Negre a Cubelles

El Nadal Negre del Cubelles Noir es va celebrar el darrer 28 de desembre, i per primera vegada ho va fer a la sala d’actes de la nova biblioteca de Cubelles.

Es van presentar dues novel·les: "Malabèstia" de Raquel Gámez-Serrano (Pagès editors) presentada per Pedro Hache i "Fets caldo" de Pere Figueras (Crims.cat) que vaig tenir el plaer de presentar jo mateix.

A més a més, a primera hora va fer-se un divertit taller infantil on els nens van poder dibuixar i pintar el Charlie Noel (la diguem-ne, mascota dl Cubelles Noir de Nadal) fent de caganer seguint les instruccions  de Jou Monsó, artista del festival.


La novel·la de la Raquel Gámez-Serrano "Malabèstia" va obtenir el premi Ferran Canyameres de Novel·la el 2022 i recupera al personatge de Gal·la Antich, l’educadora social protagonista del thriller carcerari "A la seva pell" (2016). Ara Antich treballa als Serveis Socials de Can Bosch, un poble de muntanya a tocar de les Colònies Forestals, o del Far West, com a ella li agrada anomenar-los. Les colònies són a una urbanització inhòspita on viu la Jessi, que durà la protagonista pel camí del pedregar i la implicarà, sense adornar-se'n, en una nova investigació en què coincidirà amb el sargent Vehí, un altre vell conegut de la ploma de la Raquel.

"Fets Caldo" de Pere Figueres va ser guardonada ex aequo amb el IX Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana del 2022. Magnífic títol que no comentaré perquè faria lleig deixar anar un espòiler. El protagonista és l’Avel·lí Baldoví, un psicòpata convençut que tothom està en contra seu i que no dubta pelar a qui l’emprenya massa. Sent veus interiors i especialment la d’una iguana que se’n diu Corcuera. A la novel·la l'autor carrega amb ironia contra la policia i la llei, l'església, l’escola, la família, la indústria alimentària, el món de la delinqüència, la psiquiatria, el periodisme, els fatxes versió nazi... Una magnífica manera d'emprenyar tothom menys al lector, que passarà un grapat de bons moments llegint les pàgines d'aquesta novel·la negra negríssima i plena d'ironia.

De totes les coses que va dir el Pere durant la presentació em quedo amb una frase que subscric plenament, com bé sabeu els que m'heu llegit alguna vegada: «De vegades el dolent no és qui mata, sinó els que potser mereixen morir». Comptat i debatut, unes magnífiques novel·les que no us decebran. Ja feu tard cap a la llibreria.








Comentaris

Articles populars